Pożyczamy

świetne pomysły

Chłodnictwo jest działem techniki, który zajmuje się odprowadzaniem ciepła ze środowiska, chłodzonego w celu otrzymania i utrzymania temp. niższych od temperatury otoczenia. Maksymalne zastosowanie odnajdziemy w utrwalaniu żywności. 

Komora chłodnicza to zamknięta przestrzeń otoczona przegrodami o sporej szczelości cieplnej a także paroszczelności, w której zachowywana jest stała temperatura zgodna z wymaganiami dotyczącymi przechowywanych produktów. 

W zależności od zachowywanych temperatur, komory dzielą się na:

    • komory chłodnicze – zakres temp. 0 do +10C

    • komory mroźnicze – zakres temp. -5 do -25C

    • komory morźnicze głębokiego mrożenia – temperatury ok. – 30C

    • komory z atmosferą kontrolowaną. 

Chłodnie to profesjonalne rozwiązania przeznaczone do przechowywania produktów świeżych, mrożonych w ustalonych temperaturach. 

Komora chłodnicza zaopatrzona jest w chłodnię i agregat chłodniczy, które są w stanie zredukować i utrzymać stałą temperaturę w pomieszczeniu. 

Zależnie od specyfikacji technicznej budynku oraz indywidualnych wymagań możemy wyszczególnić komory murowane wolnostojące, modułowe, wykonane z płyt poliuretanowych oraz montowane całościowo we wnętrzu budynku. W związku z wymogami bezpieczeństwa tworzywo, z którego zrobione są komory chłodnicze cechuje się bardzo dużą odpornością na ściskanie i gnicie, bezwonnością, niepalnością oraz statecznością chemiczną. Jest on również bezproblemowy do utrzymania w porządku oraz, a także pozwala na utrzymanie wysokich wymagań sanitarnych.  

Komory chłodnicze stosuje się m.in. w zakładach produkcyjnych, przetwórniach oraz składnicach jarzyn, restauracjach a także w placówkach służby zdrowia. 

Mechanizmy te stanowią również nieodzowny kawałek wyposażenia samochodów-chłodni, czyli pojazdów służących do przewozu żywności, leków oraz pozostałych preparatów chemicznych. 

Warunki, jakie muszą być spełnione w chłodni, zależą od gatunku przechowywanych w niej wytworów. Temperatura wymagana w chłodni może też być zależna od oczekiwanego czasu przechowywania, a również od tego, czy jest przwechowywany świeży produkt, który następnie zostanie zamrożony.

Komora chłodnicza to nie tylko ściany, podłoga, sufit i drzwi. To szereg zastosowań technologicznych, które mają za zadanie utrzymać odpowiednią temperaturę we wnętrzu urządzenia. W komorach powinno się także utrzymywać właściwy jakość wilgotności oraz intensywność przepływu powietrza. 

W jaki sposób działa agregat chłodniczy?

Agregat chłodniczy jest sercem każdej komory chłodniczej. Jest to urządzenie służące do chłodzenia płynu procesowego. Może składać się on z pojedynczego urządzenia typu Monoblok, a także kompleksowej kompozycji typu split składającej się z agregatu, chłodnicy i instalacji łączącej oba urządzania. Agregaty chłodnicze możemy spotkać dokładnie tam, gdzie zminimalizowana temperatura jest konieczna do przechowywania towarów lub zachowania ściśle ustalonych warunków pracy. Działanie agregatu chłodniczego porównywalne jest do pracy pozostałych urządzeń chłodniczych jak np. klimatyzacji. Oparte jest ono na kompresji lub absorbcji pary. Cały proces zaczyna się w pierwszym podzespole, czyli parowniku, gdzie panuje niska temperatura i równocześnie niskie ciśnienie, krąży freon, czyli czynnik chłodniczy. Na początku znajduje się on w stanie ciekłym, jednalże pobierając energię cieplną od produktów przetrzymywanych we wnętrzu komory chłodniczej zaczyna parować. Agregat zasysa czynnik chłodniczy i zwiększa ciśnienie, oraz podwyższa temperaturę. W kolejnym kroku trafia on do skraplacza, w którym to miejscu rozpoczyna się proces jego skraplania. Tym oto sposobem oddaje on nagromadzoną dotychczas energię. Kiedy czynnik roboczy przeniesie się ponownie do stanu ciekłego jest przenoszony do tzw. zaworu dławiącego – funkcją tego elementu jest obniżenie ciśnienia płynu, a w związku z tym znaczące obniżenie jego temperatury. W momencie, w którym czynnik chłodniczy ponownie zostaje przeniesiony do parownika cykl chłodzenia zaczyna się od nowa. 

Co rozpoczęło rozwój chłodnictwa przemysłowego 

Pierwotne użycie komór chłodniczych sięga czasów zamierzchłych. Do magazynowania żywności używano rozpadliny wydłubane w lodzie ewentualnie śniegu. Już wtedy usiłowano w ten sposób przedłużyć świeżość posiadanych wyrobów. W historii ludzkości woda w postaci lodu znajdowała przez długi okres czasu zastosowanie. Praktycznie lodem posługiwano się do połowy XX wieku, a i dzisiaj lód jest stosowany w magazynach chłodu. 

Początkowe lata dwudziestego wieku to głównie chłodnictwo przemysłowe bazujące na takich czynnikach jak amoniak a okresowo dwutlenek węgla. 

Chłodnictwo przemysłowe dostarcza rozwiązania dla wielu branż na całym świecie. Mimo iż kojarzy się głównie z chłodniami i mroźniami, ma do zaoferowania o wiele więcej zróżnicowanych zastosowań, których zadaniem jest sprawienie ustalonych kryteriów do magazynowania produktów a także realizacji wskazanych procesów przemysłowych. 

Chłodnictwo przemysłowe to także mechanizmy, które znajdują zastosowanie w kompleksach użytkowych i komercyjnych. Coraz to większa wielorakość systemów chłodniczych decyduje o tym, że branża chłodnicza stale się rozwija. 

Porównywalnie jak w innych branżach, także w chłodnictwie przemysłowym coraz większą wagęuwagęzwraca się do rozwiązań przyjaznych dla środowiska naturalnego. Rozwiązania te wyróżniają się dużą skutecznością, jednocześnie ograniczając popyt na energię lub wykorzystują odnawialne źródła energii. Z roku na rok chłodziwa stosowane w układach chłodzenia szaf chłodniczych cechują się coraz to mniejszą szkodliwością dla otoczenia a w przyszłości zostaną wyeliminowane przez naturalne czynniki chłodnicze. 

Ile właściwie kosztuje postawienie komory chłodniczej?

Faza projektowania komory chłodniczej jest podstawą efektywności przyszłej instalacji. Również od tego w jaki sposób będzie zaprojektowana instalacja do mroźni będzie zależeć jej końcowy koszt. Zależnie od rodzai produktów powinno wybrać odpowiedni rodzaj konstrukcji, który zapewni najlepsze warunki do przechowywania. 

Najistotniejszym czynnikiem, który decyduje o koszcie budowy komory chłodniczej pozostaje wielkość pomieszczenia oraz,a także jego przeznaczenie. Kolejnym czynnikiem, który ma wpływ na koszt jest poziom temperatury jaki ma być zagwarantowany w pomieszczeniu. Ważne jest tu dostosowanie wydajności agregatu chłodniczego, który pozwoli uzyskać stałą temperaturę powietrza. Równie ważne jest miejsce montażu chłodni. Należy bowiem uwzględnić grubość ścian, których funkcja to efektywnie oddzielać zewnętrzną temperaturę od tej, która panuje w chłodni. Warstwa izolacyjna i to jaka zostanie wybrana w najbardziej” rzutuje na przyszłe koszty utrzymania pomieszczenia chłodniczego. 

Podczas projektowania komory chłodniczej należy odpowiedzieć sobie na pytanie, jak często pomieszczenie będzie otwierane przez osoby trzecie i jak dużo towaru będziezostanie w nim składowane. Poziom zaawansowania konstrukcji oraz konieczna moc, która ma wychłodzić powierzchnię użytkową, a również jej wyposażenie np. meble chłodnicze to kolejne czynniki, które będą mieć wpływ na cenę montażu chłodni.